Pelēkais riekstkoks
(Juglans cinerea)

Apraksts un audzēšana

  ”Pelēkais” riekstkoks (juglans cinerea) ir ļoti dekoratīvs lapu koku augs, kas pieder riekstu dzimtai. Ārēji kultūra atgādina ”Mandžūrijas” riekstkoku, bet zaru pelēkās krāsas dēļ to sauc par pelēku. Koks ir ļoti dekoratīvs, savukārt tā augļus var izmantot pārtikā un ārstēšanā.

   ”Pelēkais” riekstkoks ir ļoti salizturīgs (līdz -40 ° C). Amerikas kontinentā tas ir salizturīgākais koks. Izaug līdz 30 m augstumā. Tajā pašā laikā dzīves ilgums ir aptuveni 250 gadi. Kokam ir oriģināla sfēriska vainaga forma.

  Lapu garums nepārsniedz metru. Lapas ir ļoti interesantas formas – nedaudz atgādina ”Mandžūrijas” riekstkoka lapas.
Augļa čaumala ir līkumaina, uz virsmas ir skaidri redzamas ribas.
abi drenētas auglīgas. Čaumala notur apvalku ilgu laiku. Šajā gadījumā augļa zaļā krāsa var palikt nemainīga, līdz tā nonāk zemē.

   Kodoli ir ļoti garšīgi, eļļaini, taču tos ir grūti dabūt ārā no čaumalas. Tos plaši izmanto kulinārijā, medicīnā un kosmetoloģijā. Augļi nogatavojas septembrī. ”Pelēkais” riekstkoks sāk ražot augļus 6-10 gadu vecumā.

   ”Pelēkais” riekstkoks mīl mitru, ar barības vielām bagātu augsni. Tajā pašā laikā tam patīk saulainās vietas, bet tam nepatīk sausums.  Koks nebaidās no vēja un caurvēja, tāpēc to var droši stādīt atklātās vietās. Lai atrisinātu problēmas ar laistīšanu, vislabāk ir stādīt koku ūdens tuvumā.

Mūsu stādu ģenētika

Visi mūsu riekstkoku stādi tiek audzēti no labāku Kanādas šķirņu mātes koku sēklām, kas dod iespēju stādiem labāk adoptēties Latvijas klimatam, augsnei, gaismas režīmam un padara tos spēcīgākus un ilgmūžīgākus salīdzinājumā ar stādiem, kuri tiek pavairoti veģetātīvi. Bet tas neļauj identificēt tos ka 100% šķirņu stādus, jo riekstu ražai ir nepieciešama savstarpēja apputeksnēšana ar citiem kokiem.

Mātes koku šķirnes

Visiem mūsu stādu mātes koku šķirnēm piemīt tādas īpašības ka: izcila garša, liels kodola izmērs, plāna čaumala, paaugstināta salizturība un bagāta ražība. Ģenētiski tie var atšķirties ar izmēriem, formām, nogatavošanas termiņiem un ražības regularitāti.

Stādu pieejamību, cenas un piegādes iespējas lūdzam precizēt sazinoties ar mums!